تاسیسات سرمایشی

محاسبه میزان سرمایش مورد نیاز
میزان سرمایش (برودت) و توان مورد نیاز بر حسب BTU بر ساعت یا KW و یا تن تبرید اندازه گیری می شود. محاسبات تهویه مطبوع به فاکتورهای متعددی بستگی دارد . برای مثال تعیین دمای حداقل و حداکثر مورد نیاز با توجه به نوع کاربری ، حجم فضای مورد نظر ، محاسبات تعداد پنجره های موجود و تاثیر آن بر اتلافات ، نوع دیوارهای بکار رفته در مکان و سایر عواملی که میزان سرمایش مورد نیاز را تعیین خواهند نمود. پرکاربرد ترین نوع تاسیسات سرمایشی استفاده از چیلر است . سیستم های دیگر مبتنی بر سیکل تبرید تراکمی مانند GHP , VRF و داکت اسپلیت نیز مبرد را به فن کویل های داخل ساختمان ارسال کرده و در آنجا در اثر تبادل حرارت هوا با مبرد ، دمای هوا کاهش یا افزایش می یابد.

سه نوع پر کاربرد تاسیسات سرمایش مرکزی عبارتند از :
۱ . سردسازی آب با چیلر یا مینی چیلر و ارسال آن به هواساز و فن کویل
در چیلرهای تراکمی که متداول ترین و پر کاربردترین نوع چیلر هستند ، آب در قسمت اواپراتور آن سرد شده و از طریق لوله کشی به کویل واحد هایی مانند هواساز یا فن کویل در داخل ساختمان ارسال می گردد. در هواساز یا فن کویل ، یک فن وجود دارد که هوا را از روی کویل های آب سرد عبور داده و هوای خنک شده را وارد محیط می کند.
۲ . سردسازی با سیستم های تبرید تراکمی مانند VRF و GHP
از جمله مدرن ترین سیستم های سرمایشی امروزی سیستم های تهویه مطبوع VRF و GHP هستند که از مزیت های مهم آنها این است که تاسیسات سرمایشی در یک دستگاه یکپارچه قرار دارد و دیگر به موتورخانه و متعلقات آن نیازی نیست . در سیستم تهویه VRF و سیستم تهویه GHP ، سیال خنک کننده ، مبرد (برای مثال مبرد R134A) است که با لوله کشی به کویل هواسازها و فن کویل های داخل ساختمان ارسال شده و یک فن با عبور دادن هوا از اطراف کویل ها ، باعث کاهش دمای هوا می شود. البته هر دو این دستگاه ها علاوه بر سرمایش ، قابلیت گرمایش هوا را نیز دارند . بنابرین این دستگاه ها هم عمل سرمایش را انجام می دهند و هم گرمایش .
۳ . استفاده از دستگاه های زنت ، ایرواشر و اکونوپک
در دستگاه ایرواشر ، زنت و اکونوپک دیگر به فن کویل ها و هواسازهای داخل ساختمان نیازی نیست و برای خنک کاری هوا ، درون دستگاه از پوشال هایی (پدهای سلولوزی) استفاده می شود که یک پمپ ، آب را بر روی پوشال ها افشانده و در اثر تماس مستقیم هوا با آب ، دمای هوا کاهش می یابد. سپس هوای خنک با کانال کشی انجام شده بین دستگاه و بخش های مختلف ساختمان ، در سرتاسر ساختمان توزیع می شود.
تاثیر نوع منبع انرژی بر انتخاب نوع تاسیسات سرمایشی
نوع منبع انرژی با توجه به سهولت دسترسی و قیمت انرژی در هر منطقه می تواند متفاوت باشد . برای مثال این منبع می تواند انرژی الکتریکی ، گاز شهری و یا حتی حرارت یک کوره و غیره باشد. در بین سیستم هایی که در بالا ذکر شد ، چیلر تراکمی ، VRF و داکت اسپلیت از انرژی الکتریکی برای چرخش کمپرسور سیکل تبرید استفاده می کنند. در سیستم GHP از گاز شهری برای راه اندازی یک موتور احتراقی که کمپرسورها را به گردش در می آورد استفاده می شود . برای منبع حرارتی مانند کوره نیز می توان به چیلر جذبی اشاره کرد که با یک منبع حرارتی مثل کوره کار کرده و سرمایش مورد نظر را ایجاد می کند. ( البته چیلر جذبی راندمان بسیار کمتری نسبت به چیلر تراکمی دارد . علاوه بر این دستگاه ها ، دستگاه های دیگری مانند ایرواشر ، زنت و اکونوپک نیز وجود دارد که در مدار آنها کمپرسور وجود ندارد و به روش تبخیری (تقریبا شبیه کولر آبی ولی با راندمان بیشتر نسبت به آن) عمل سرمایش را انجام می دهند.
ما در احداث صنعت با توجه به شرایط اقتصادی و هزینه ها و نیز برآورده کردن نیازها و مصارف کارخانه نسبت به طراحی و تامین و اجرای یکی از این سیستم ها یا ترکیبی از آنها اقدام می نماییم .